Kristina Mareković – Harmonija pokreta

U ateljeu smještenom na uglu četvrte ulice, Kristina stvara umjetnička djela u raznim likovnim tehnikama. Prevladavaju slike nastale tehnikom ulja na platnu i u ateljeu je uvijek prisutan opojni miris uljane boje. Posljednji ciklus pod nazivom Harmonija pokreta su također slike naslikane u tehnici ulja na platnu.

Kristina  od 2019. godine razrađuje ciklus slika s  motivom plesa. Slike prikazuju razne stilove plesa, odnosno prikazuju pojedinačno harmoniju pokreta za svaki od plesova. Motiv plesa se u povijesti likovne umjetnosti proteže i pronalazimo ga u svim stilskim i povijesnim razdobljima. Ipak svoj posebni moment prikaz plesa zadobiva u razdoblju renesanse, da bi se kao takav pozicionirao kao motiv i postao nezaobilazan u svim kasnijim stilskim razdobljima sve do danas. Motiv spada u kategoriju životnih scena, putenog htjenja, a dočarava vještinu slikarske produkcije i provlači element ljepote ljudskog tijela.  Kako je u osnovi ples ritmičko kretanje tijela prema ritmu glazbe ili bez nje u paru ili pojedinačno, upravo je ljepota ljudskog tijela u Kristinom fokusu.  Tako razni stilovi plesa poput klasičnih u vidu baleta, tanga ili valcera do street plesova poput  hip hopa ili  breakdancea potražuju određene motoričke i ritmičke obrasce pokreta.

Mišićna masa je nositelj umjetničke interpretacije samog plesa, a umjetnica dramatičnost upotpunjuje određenim emocijama poput pojačanog veselja, ljubavi, ali i straha. U pokretu tijela se nalazi i izravna komunikacija u odnosu promatrača i prikazanog motiva. U prikazima plesača Kristina poseže za dislociranim prostorom koji je izrazito dinamičan, mjestimično mnogoobličan, stoga nam nudi raznu simulaciju različitih vrsta prostora u jednom. Na ovim slikama kao i u ranijim Kristininim tematskim cjelinama, provlači se vizualni element prozračnih pukotina, ljuštene tvari i raspuklina. U jednima je to otpadajuća i ispucala razgolićena tvar, u drugima je imaginarna pozadina zamrznuta u trenutku i vremenu. Zapravo je to samo Kristinina svojstvena kromatska vibrantnost koje izaziva emociju i otvoreno dominira na svakoj od pojedinačnih slika.

Ciklus slika Kristine Mareković pod nazivom  Harmonija pokreta je projekt koji govori o mnogim stvarima. To projekt koji govori o Kristini i sažima njezinu fascinaciju ljudskim tijelom, pokretom i plesom. Razmatrajući cjelokupni ciklus jasno je da nam on  progovara i o usponima i padovima. Govori o umjetnosti.

 Jurica Škofač

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Životopis

 

Kristina Mareković rođena je 18. lipnja 1981. godine u Sisku. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1999. godine u Zagrebu, smjer slikarstvo. Od 2000. do 2003. godine radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu na odjelu za drvenu polikromiranu skulpturu. 2008. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica HDLU-a postaje 2011. godine.

Od 2009. godine kao nastavnica strukovnih predmeta u Strukovnoj školi Sisak. Od listopada 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Učiteljskom  fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjeku u Petrinji, na kojemu 2021. stječe zvanje docenta.

Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Prvi puta nakon završene Likovne akademije samostalno izlaže u Galeriji HKZ – Hrvatsko slovo u Zagrebu 2010. godine. Od 2010. godine do danas samostalno je izlagala u Sisku, Pakracu, Zaprešiću, Vrbovcu, Križevcima, Karlovcu, Svetom Križu Začertju, Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Puli i Đakovu.

Uz slikarstvo bavi se pedagoškim radom, grafičkim dizajnom, te ilustracijom za djecu. Ilustrirala je nekoliko slikovnica i knjiga za djecu i mlade u izdanju izdavačkih kuća Matice Hrvatske Sisak; Nkč Vlado Gotovac Sisak, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Zagreb; Semafore, Zagreb; Aure, Sisak.

 

Kontakt:
atelier: Franje Lovrića 31, 44 000 Sisak
telefon: 0955259354
e- mail: kmarekovic@gmail.com
web: https://www.instagram.com/kristina_marekovic/