Izložba ,,Aluzija na zaboravljeno ljeto” mlade slikarice Iris Jambrek

15. rujna 2021. godine u 19 sati otvorena je izložba ,,Aluzija na zaboravljeno ljeto”. Izložba je ujedno i diplomski rad mlade slikarice Iris Jambrek na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Galerija Matice hrvatske sudjeluje u manifestaciji 7. Reli po galerijama.
Izložba traje do 29. rujna 2021. godine.

Izjava o radu:
Aluzija na zaboravljeno ljeto, serija je radova kojima se u kontekstu slikarstva istražuje proces promjene apstraktnih predodžbi u konkretne, materijalne objekte, te naglašava bitna uloga imaginacije u stvaranju tih slika.
Proces je započeo evociranjem osobnih uspomena ili dojmova ljeta, na duge dane djetinjstva provedenih na moru i na svakodnevne avanture koje su sačinjavale većinu tih dana.Tema je odabrana radi fantastičnih elementa obuhvaćenih unutar tih uspomena, te čudnovate atmosfere koja prevladava. Sve to, učinilo ju je idealnom podlogom za daljnju umjetničku obradu.
Odbacivanjem korištenja fotografija tijekom procesa rekolekcije, nastoje se odbaciti i svi oni elementi koji nisu dio osobnih impresija, a naglasiti upravo oni začudni i imaginarni elementi koji najčešće izmiču fotografskom objektivu.
Proces koji se odvija u stvaranju slike, analogan je alkemiji i pretvorbi neplemenitih metala u plemenite ili njihove promjene iz jednog agregatnog stanja u drugo. Kopanjem kroz uspomene, kroz prošlost, tragamo za simboličkim kamenom mudraca, koji će iz apstrahiranih i nepotpunih predodžbi izvući njihovu temeljnu bit i preobraziti je u novu supstancu utemeljenu u fizičkom svijetu materije. Drukčije rečeno, u tom procesu rekonfigurirani su stari i poznati elementi (obrasci sjećanja i značenja) u nove, koristeći se vlastitim kreativnim snagama imaginacije. Otvora se polje novih interpretacija i saznanja, kojim se pristupa kroz dijalog sa slikom. Imaginacija je ovdje temelj umjetničkog stvaranja.

Iris Jambrek